вівторок, 31 березня 2015 р.



                  ЯК "МАМИНІ УРОКИ" ПИСАНКИ МАЛЮВАЛИ....

На носі Великдень і Мамині Уроки не могли залишитись осторонь такої чудової передвеликодньої традиції - малювання писанок!
Наша чудова компанія на цей раз поповнилась новими прекрасними гостями, тож атмосфера була ще більш життєрадісна і натхненна.
Розпочали із уваги кожній речі, що мала допомагати нам у процесі, адже наші предки, малювавши писанки, надавали осбливого значення не тільки самому яйцю, але й вогню свічки, бджолиному воску, кожній фарбі і писачкові. Ми передавали вогник від свічки до свічки по колу і спостерігали як у свічки, що ділиться вогнем, насправді вогню не стає менше, а навпаки навколо стає все більше тепла і світла. Провели паралель до людського "світла", яким так само варто ділитись і воно обов`язково вернеться до нас світлом інших.

 Порозмовляли про яйце як символ, про те, якого значення надавали йому наші предки, як ми, християни, сприймаємо цю традицію сьогодні. І перш ніж приступити до сворення своїх шедеврів, переглянули слайд-шоу, задля натхнення і розуміння наскільки різноманітними можуть бути писанки в наш час.


(для слайд-шоу використані фото з мережі Інтернет)

 

Та усім вже кортіло братись за писачки, тож ми познайомились з фарбами синтетичними - зробленими з порошку і природніми (відвар синьої капусти, цибулиння, шпинат), визначились  яку техніку кожен хотів би застосувати і почали...












Поки діти малювали писачками і воском, я спробувала природні барвники, зафарбувала яйця обмотані резинками, відварюючи їх з цибулинням, капустою і шпинатом. Шпинат не спрацював, очевидно або його було замало або ж сам шпинат не годиться для фарбування, а цибулиння і капуста дали нам гарний результат. Чудово, що ці крашанки можна їсти, навідміну від тих, що фарбовані барвниками. От тільки фото забули зробити, такі захоплені були процесом.

А ще ми розглядали "голе" яйце, тобто звичайне яйце, що пролежало в банці з оцтом 2 доби і дивувались як оцет зруйнував весь кальцій зі шкаралупи.

фото з інтернету




У планах ще було зварити яйце "навиворіт", та часу бракнуло, ми все ж вирішили зануритись глибше у процес малювання писанок і не залишили жодного білого яйця із двох лотків :)


Задовлені і наповнені процесом, ми підбили підсумки, поділились хто чого нового навчився і дізнався цього дня, а тоді ще довго "зганяли енергію", влаштувавши шоу талантів.
Ну і результат самого процесу сворення писанки:












Дякую вам, дорогі мої і світлі дітки за чудово проведений час і гідне вшанування давньої української традиції!



Немає коментарів:

Дописати коментар